Tarjous

Valkeasaaressa läpimurto - Jalkaväkirykmentti 1 jatkosodassa

Saatavuus: Varastossa

Normaalihinta: 29,90 €

Tarjoushinta 19,90 €

  • Ilmestymisvuosi : 08/2013
  • Kirjailija : Jukka Vainio, Janne Mäkitalo
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789525912807
  • Sivuja : 367
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Jatkosodan järisyttävä käänne tapahtui kesäkuussa 1944 Valkeasaaren lohkolla, jonne JR1 saapui vain kolme viikkoa ennen puna-armeijan suurhyökkäystä. Pohjolan massiivisimman hyökkäyksen alussa hämmentyneet sotilaat kuuntelivat idästä kantautuvaa valtavaa jylinää. Taivas täyttyi punatähtisistä lentokoneista. Maataistelukoneet lensivät matalalla kohti taisteluhautoja, ja lentäjän hahmon saattoi erottaa paljain silmin.

Puna-armeijan musertava ylivoima löi JR1:n hajalle. Vetäytymisen jälkeen se ryhmittyi uudelleen raskaat tappiot kärsineenä, aloitti viivytystaistelut ja ryhmittyi puolustukseen Viipurinlahden länsirannalle torjumaan puna-armeijan ylimenohyökkäyksiä. Usko omiin mahdollisuuksiin oli palannut ja torjuntataistelut onnistuivat sodan loppuun saakka.

Janne Mäkitalo on yleisesikuntaeverstiluutnantti, sotatieteiden tohtori ja peruskoulutukseltaan pioneeriupseeri. Jukka Vainio on majuri evp ja peruskoulutukseltaan tykistöupseeri. Hänen isänsä Hannu palveli JR 1:n III pataljoonassa muun muassa joukkueen johtajana.

Kirjoittajat ovat päässeet pitämään JR 1:n taistelupaikkaesittelyjä lukuisilla veteraanien Kannaksen matkoilla, saaneet keskustella ja haastatella rykmentin sotureita sekä päässeet perehtymään vuosien mittaan laajaan arkistoaineistoon, kirjallisuuteen ja veteraanien julkaisemattomiin sotamuistelmiin.

 

Arvostelut

"Ansiokas historiateos. Kirjoittajat ovat onnistuneet rakentamaan JR1:n vaiheista jatkosodassa totuudenmukaiselta ja realistiselta vaikuttavan kuvan. Kirjassa ei etsitä syyllisiä, mutta lukijalle tulee selvästi se käsitys, että rintaman murtuminen Valkeasaaressa oli monien eri tekijöiden summa, johon itse rykmentissä ei voitu vaikuttaa. Runsaaseen lähdeaineistoon perustuvassa teoksessa pääsevät esiin myös veteraanien muistot eri tilanteista." Etelä-Suomen Sanomat, 29.8.2013.

"Teos ei ole vain sotaa. Halusimme laajentaa näkökulmaa ja lähdimme liikkeelle tutkitusta materiaalista ja ennen kaikkea veteraanien muistelusta. Nuo muistelut kertovat paljon sellaista, mitä mistään kirjallisesta materiaalista ei löydy, toteaa kirjailija Mäkitalo." Etelä-Saimaa, 30.8.2013.

Kirjailija

Jukka Vainio

Janne Mäkitalo

Kommentit