Tarjous

Tankit tulee! Taistelu hyökkäysvaunuja vastaan talvisodassa 1939-1940 (Jouko Vahtola)

Saatavuus: Loppu varastosta

Normaalihinta: 36,90 €

Tarjoushinta 14,90 €

  • Ilmestymisvuosi : 08/2015
  • Kirjailija : Jouko Vahtola
  • Kustantaja : Docendo
  • ISBN : 9789522911698
  • Sivuja : 370
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Kun talvisota alkoi, Neuvostoliiton hyökkäystä torjuvat suomalaiset joutuivat vastakkain voimakkaan panssariaseen kanssa. Tiedossa oli, että Suomen armeija oli varautunut panssarien torjuntaan puutteellisesti ja improvisoiden.

Teoksessa tutkitaan ja kuvataan ensimmäistä kertaa talvisotaa panssarivaunuja vastaan käytyjen taistelujen näkökulmasta ja puolustajien kokemusten kautta. Kovia yhteenottoja vihollisen hyökkäysvaunujen kanssa käytiin kaikilla rintamilla Suomenlahdelta Petsamoon. Tankit olivat puolustajille pahin vitsaus, joka pyrittiin eliminoimaan ensimmäisenä.

Miten panssareista selviydyttiin? Kuva polttopulloista ja koivuhaloista tankkien tuhona osoittautuu liioitelluksi ja romantisoiduksi myytiksi. Parhaita aseita olivat Bofors-tykit ja kasapanokset rohkeiden pommarien käsissä. Tykkejä oli vähän, ja joukko-osastot lähes tappelivat saadakseen niitä turvakseen. Kenttätykistö, miinat ja kiviesteet olivat usein ratkaiseva apu. Tärkeintä oli kuitenkin miesten rohkeus ja sitkeys.

Summa ja Lähde olivat ratkaisevia taisteluita, mutta muutkin lujat paikat muistetaan: esimerkiksi Muolaan Kirkkomäki, Oinalan paiseet, Tolvajärven tie, Ruhtinaanmäki, Raate, Kämärä, Tali, Viipuri ja Viipurinlahti. Kamppailu hyökkäysvaunuja vastaan kytketään teoksessa elimellisesti talvisodan kokonaiskulkuun. Näin teoksesta saa varsin kattavan kuvan talvisodasta eri rintamilla.

Tankit tulee! perustuu kauttaaltaan alkuperäislähteisiin, ja siinä on runsas kuvitus.

Jouko Vahtola (s. 1949) toimi vuosina 1982–2013 Oulun yliopiston historian apulaisprofessorina ja professorina ja on nyt eläkkeellä.

kylmaa_kyytia 

T-26-tankki vetää panssarireellä jalkamiehiä hyökkäämään etulinjaan. Vihollinen käytti panssarirekiä lähes kaikilla rintamilla helmikuun 1940 suuressa hyökkäyksessään, ja erityisesti Summan lohkoilla. Suomalaiset koettivat ampua miehet heti, kun heitä alettiin purkaa reistä.
 

Arvostelut

>> Forum24 juttu kirjasta 16.8.2015

"Erityiskiitoksen ansaitsee myös kirjan runsas valokuvakuvitus. Sota-ajan valokuvia ei kamalan paljon ole tullut nähtyä ja kirjassa niitä on hyvin paljon. Mikäli aihepiiri kiinnostaa, Tankit tulee! on varsin kattava läpileikkaus kansakuntamme yhdestä suurimmista kriiseistä." Kirjavinkit.fi

"Emeritusprofessori Jouko Vahtolan tänä vuonna ilmestynyt kirja Tankit tulee! Taistelu hyökkäysvaunuja vastaan talvisodassa 1939–1940 (Docendo) mainitsee erikoisen episodin talvisodan historiasta." Iltasanomat 8.12.2015

Kirjailija

Jouko Vahtola

Jouko Vahtola (s. 1949) toimi vuosina 1982-2013 Oulun yliopiston historian apulaisprofessorina ja professorina ja on nyt eläkkeellä.

Lue lisää

Kommentit

Voisit mahdollisesti olla kiinnostunut seuraavista tuotteista