Sotasankari vastoin tahtoaan - Kaukopartiomiehen sotamuistelmat

Saatavuus: Loppu varastosta

19,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 10/2015
  • Kirjailija : Eero Porko
  • Kustantaja : Minerva
  • ISBN : 9789523121775
  • Sivuja : 190
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

”Tämä kirja kertoo sodasta. Siitä ei ole tarkoitettu sotakirjaa, kutsun sitä siis sodassaolokirjaksi. Se kertoo yksityisen sotilaan tunnoista ja kokemuksista kaiken sotapropagandan, onttojen fraasien ja isänmaallisten iskulauseiden takana. Sen tapahtumat saattavat vaikuttaa lapsellisilta ja naurettavilta, mutta minusta se on surullinen kirja.”

Näin kuvaa sotamuistelmiaan Eero Porko, joka teki velvollisuutensa kapinoimatta, vaikka kaikki hänen näkemänsä ja kokemansa näytti olevan jyrkässä ristiriidassa upseereiden ja sotilaspappien puheiden kanssa.
Eero Porko sai kutsun armeijaan vuonna 1942. Jos ei sotamies Porkolla alun perinkään ollut korkeaa käsitystä sotasankaruudesta, sai sodan todellisuus hänet lopullisesti vakuuttumaan sen mielettömyydestä.
Jatkosodasta Porko kotiutettiin marraskuussa 1944, 21-vuotiaana ja vammautuneena. Jäätyään eläkkeelle maanviljelijän työstään hän kirjoitti tämän teoksen, jonka sarkasmi ja terävä huumori paljastavat sodan todelliset kasvot paremmin kuin mikään sankaritarina.

Kirjailija

Eero Porko

Eero Sakari Porko (1923–1995) syntyi Kälviällä Ruotsalon kylässä. Kuusilapsisen perheen vanhin poika teki elämäntyönsä maanviljelijänä kotitilallaan. Maalaisliittolainen Porko toimi Kälviän kunnanvaltuutettuna 1957-1984. Intohimoinen kirjallisuuden harrastaja kirjoitti paljon itsekin. Hänen ajankohtaisia kolumnejaan julkaistiin Keskipohjanmaa-lehdessä 17 vuoden ajanLue lisää

Kommentit