Paremmat vuodet edessäpäin - Helmin ja Kirstin lottamuistoja (Jaana Laamanen)

Saatavuus: Loppu varastosta

19,90 €
  • Ilmestymisvuosi : 01/2010
  • Kirjailija : Jaana Laamanen
  • Kustantaja : Moreeni
  • ISBN : 9789522540157
  • Sivuja : 254
  • Sidosasu : Sidottu

Kuvaus

Lisätiedot

Tämä kirja kertoo kahdesta karjalaislotasta: kenttämuonituslotta Vartiaisesta (synt. Sortavalassa v. 1920) ja viestilotta Hiltusesta (synt. Kurkijoella v. 1926). Sivurooleihin siunaantuu kolme suomalaista sotilasta: ristiinalainen Pauli Piispanen, joka marras-joulukuussa 1939 sai komennuksen hiihtopartioon Suomussalmelle. Jatkosodassa hän palveli ”Viirin miehenä” Kannaksella JR 43:ssa. Jatkosodan VP 10:n viestimiehet Syvänen Jyväskylästä ja Laamanen Mikkelin maalaiskunnasta kiersivät puhelintöissä Laatokan rantapitäjiä.
 
Kirja on kaunistelematon teos lottatyön todellisuudesta ja ylevien päämäärien toteuttamisen vaikeudesta. Kirjan kiusallisimmaksi koettu kappale - Kaljuiksi ajellut -  sisältää tietoa, joka voi tulla yllätyksenä muillekin kuin kirjan kirjoittajalle. Monet tämän kappaleen kysymykset ovat yhä vailla vastausta. Lottakirjan tekeminen oli tekijälleen hyvin opettavainen kokemus.   
 
Kirjan kirjoittaja FT Jaana Laamanen on muistitiedosta kiinnostunut tutkija ja  maitolaiturimaisterinakin tunnettu kansatieteilijä. Häntä kiehtoo kansatieteen ”tavallinen” kansa, tässä tapauksessa liian vähälle huomiolla jääneet rivilotat ja -sotilaat. Sodan kokeneilta tallennettu muistitieto on arvokasta ja ainutlaatuista aineistoa, jonka käyttöön haasteellisuutta tuo tietojen taustoittaminen ja pyrkimys niiden todentamiseen  yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Tekijän toinen kirja, Unohdetut sotilaat – vaiettuja rintamakokemuksia, julkaistiin syksyllä 2014. Ja, työ jatkuu...

Kirjailija

Jaana Laamanen

FT Jaana Laamanen on mikkeliläinen muistitiedosta kiinnostunut tutkija. Tämän maitolaiturimaisteriksikin kutsutun kansatieteilijän aiempi muistitietopohjainen kirja, Paremmat vuodet ovat edessäpäin – Helmin ja Kirstin lottamuistoja, julkaistiin 2010. Laamasen väitöskirja, Maitolaiturilla, on vuodelta 2001.

Lue lisää

Kommentit