Satavuotiaan Suomen innoittamana sotakirjallisuudessa tuntuu viriävän uutta innostusta ja tulevana syksynäkin ilmestyy runsaasti toinen toistaan kiinnostavampaa kirjaa. Viimeisen vuoden aikana kirjoja on ilmestynyt tiuhaan tahtiin, joten innokkainkaan lukija ei välttämättä ole vielä kaikkia ehtinyt läpi kahlata.

Vime vuosina olemme nähneet myös uuden kirjailijasukupolven esiinmarssin. Vanhat konkarit, joista osa oli itse sodankäyneitä, alkavat jo olla viimeisen iltahuutonsa tuolla puolen. Nyt tuoreet kasvot tuovat myös tuoreita tulkintoja viime sotien tapahtumiin. Kaikkihan eivät tästä välttämättä pidä, kun myyttejä ja jopa tarunomaisia legendoja käsitellään kylmien faktojen kautta. Tämä on kuitenkin ilmentymä siitä sananvapaudesta ja yhteiskuntajärjestyksestä, jonka puolesta kerran niin kova hinta on maksettu.

Syksyllä ilmestyy mm. Summan tarina (SKS), jossa talvisodan ratkaisuhetketkien lisäksi pohditaan myös sodan vaikutusta itse sotilaisiin ja kuinka asiat kotirintamalla koettiin. Tuoreita ja mielenkiintoisia näkökulmia muutoin paljon käsiteltyyn aiheeseen.

Mielenkiinnolla voi odottaa myös kirjaa Churchillin kolmas maailmansota (Minerva), jossa avataan arkistoja ja kerrotaan kuinka länsivalloilla oli valmis suunnitelma Stalinin etenemisen pysäyttämiseksi Euroopassa, tarvittaessa vaikka atomipommia käyttämällä.

Aivan uudenlaista näkökulmaa tarjoaa Viina, hermot ja rangaistukset (Docendo), jossa kerrotaan mm. sodanjohdon alkoholinkäytön seurauksista sekä kovan hermopaineen vaikutuksista, kun isoja ratkaisuja on pitänyt tehdä.

sotakirjat.fi -verkkokauppa pyrkii kokoamaan kattavan valikoiman sotahistoriaan liittyvää kirjallisuutta kaikkien verkkokäyttäjien saavutettavaksi. Valikoima laajentuu sitä mukaa kun se kaupallisesti on perusteltavissa. Samaan aikaan haluamme edistää aihepiiriin liittyvää keskustelua ja viestintää myös niille kohderyhmille, jotka aiemmin eivät aiheesta ole olleet tietosia tai kiinnostuneita. Tätä teemme niin tämän blogin kuin sosiaalisen median kautta. Lisäksi osallistumme harkintamme mukaan erilaisiin tapahtumiin ja tempauksiin.

Otamme myös mielelämme vastaan palautetta, ideoita ja julkaisemme harkintamme mukaan myös kirjoituksia ja arvosteluja.

Jyväskylässä 1.6.2017

Marko Filenius verkkokauppias, sotakirjat.fi